Ara tambè pàgina de Facebook

http://www.facebook.com/lapediatriadeldiaadia
Pots seguir-nos clicant "m'agrada"

jueves, 17 de noviembre de 2011

Lactància materna

ALLETA Associació prolactància materna de Lleida ens explica les

CLAUS PER A L'ÈXIT DE L'ALLETAMENT NATURAL

LA LLET MATERNA

Totes les mares saben que la seva llet és el millor aliment per al seu fill o la seva filla.
La llet materna proveeix el nadó de les proteïnes, les vitamines i les defenses que necessita per créixer: proporciona la nutrició més sana i completa possible i a més actua com a vacuna contra nombroses malalties.

LA REGULACIÓ ENTRE MARE I NADÓ

Durant l'alletament, tant el cos de la criatura com el de la mare estan preparats per a regular-se mútuament i de forma natural. Aquesta regulació segueix una llei senzilla i eficaç: la succió del mugró estimula la secreció de llet. Això vol dir que la criatura mama tant com li cal perquè el pit de la mare produeix la quantitat de llet que necessita. La producció de llet i el seu consum s'equilibren d'acord amb les necessitats del nadó. Alleta'l sense horaris!. Simplement cada cop que la criatura plori o demani el pit, dóna-l'hi, sense mirar el rellotge. El nadó té el seu propi temps i sap el que fa.
Notaràs que hi ha períodes en què està inquiet, canvia el seu ritme habitual i vol el pit més sovint. Això és normal: està creixent i amb la seva succió insistent fa augmentar la teva producció de llet per adaptar-la a les seves noves necessitats.
És important saber que no totes les criatures tenen la mateixa gana ni creixen a la mateixa velocitat. Cada nadó té el seu propi ritme. N'hi ha que mamen poc i sovint, n'hi ha que hi dediquen estones més llargues i més espaiades... No comptis el temps. Dóna-li un pit fins que no en vulgui més. Després ofereix-li l'altre, encara que no sempre en voldrà. Només ell sap quan en té prou.
Per facilitar la regulació entre mare i fill, procura des del naixement que estigui dia i nit al teu costat, simplement mamant amb la freqüència que vulgui. Si plora o si està inquiet, posa-te'l al pit: tu augmentaràs la producció de la teva llet i ell deixarà de plorar.
El millor és el pit, i dóna molt més que llet: dóna consol, amor i seguretat.
D'altra banda, consolar el nen o la nena amb un biberó d'aigua o de llet artificial fa que la teva producció de llet disminueixi. En conseqüència, el nen mamarà menys. Amb cada biberó de llet artificial, l'alletament es fa difícil i es prepara el camí per a un altre biberó. El nen o la nena que pren el pit a demanda no necessita ni aigua, ni sucs, ni cap altre ajut per a créixer i ser consolat.
No hi ha dubte que l'alletament matern és el millor que li pots donar.
Si clickeu a la foto aneu directes al document el·laborat per l'associació Alba - Lactància Materna sobre les claus per una lactància materna satisfactòria. 

1 comentario:

  1. Hay que difundir este mensaje, doctora. Todavía hay muchas madres que no confían en que ellas mismas pueden alimentar correctamente a su bebé, sin tener que recurrir a "ayudas" con biberón de fórmula.
    Otro mensaje importante que has dado: hay que bajar del pedestal a la balanza, el tallímetro y el percentil. Cada uno a su ritmo.

    ResponderEliminar