Ara tambè pàgina de Facebook

http://www.facebook.com/lapediatriadeldiaadia
Pots seguir-nos clicant "m'agrada"

domingo, 16 de septiembre de 2012

La vacuna de la gripe.

La AAP (Asociación Americana de Pediatría) recomienda la vacunación de la gripe a todos los niños a partir de los 6 meses de edad y los adolescentes, especialmente los que tienen mayor riesgo de complicaciones relacionadas con la enfermedad; también los profesionales sanitarios, las mujeres embarazadas o que prevean quedarse embarazadas y las madres que están amamantando durante la estación gripal.

Esta es una carta que se nos ha enviado a todos los pediatras catalanes para que nos concienciemos sobre el tema y para que la promocionemos porque LA PREVENCIÓN ES EL MEJOR TRATAMIENTO:Benvolgut (da) company (a):

Com cada any, l'1 d'octubre comença la campanya anual de vacunació contra la grip. És conegut que les taxes de vacunació antigripal pediàtrica en els grups de risc són molt baixes, i el principal factor que explica aquest fet és la insuficient promoció de la vacuna que fem els pediatres (per no parlar de la ridícula taxa de vacunació a nosaltres mateixos). Si no creiem en la vacuna, dificilment la promourem adequadament. 

La grip és una cosa molt sèria. Contrariament a la ideia de que és un "refredat més fort", en realitat no és tan benigna com sembla i la taxa de complicacions que obliguen a hospitalització (neumonía fonamentalment) en nens de menys de 5 anys és comparable a la dels avis. A més, els nens actúen com a factor fonamental en la difussió de la epidèmia i en la transmissió de la malaltia a altres col-lectíus. Alguns comités científics recomanen la vacunació anual a tota la edat pediàtrica. Al nostre medi, al menys hauríem de ser curosos en vacunar als nens de risc, fonamentalment asmàtics, però sense oblidar els pocs casos que tots tenim als nostres cupos de diabètics, cardiòpates, Down, etc...

Ara que encara no tenim la feina pròpia de les epidèmies escolars, i abans de que ataquin els rinovirus de setembre, és el moment per a dedicar una mica de temps (una hora aproximadament) a treure els llistats dels nens amb problemes de salut que tinguin risc per a la grip i poder contactar amb ells. És molt fàcil: a l'ECAP aneu a dades clíniques-llistats-usuaris amb problemes de salut, i podeu fer la impressió amb els telefons per anar contactant amb temps. S'obtenen molts millors resultats amb aquesta detecció proactiva, que esperant a que els nens vinguin, o a demanar la vacuna si ho fan cada any, o bé proposant-la a mesura de que van consultant per altres motíus.

Recordeu que si bé la campanya oficial és fins a 30 de novembre, es pot vacunar a un nen de risc que no se l'hagi possat, durant tota la estació gripal (fins a 31 de març).

Us recordo que la vacuna es pot administrar a partir dels 6 mesos. Abans dels 6 mesos podem protegir el lactant vacunant al seu entorn immediat (estrategia del níu) i promovent la vacunació a la embarassada (en qualsevol trimestre d'embaraç). De 6 a 35 mesos cal administrar la meitat de dosis (0,25 cc). El primer any que es vacuna de la grip a un nen menor de 9 anys, cal administrar dues dosis separades 1 mes. En succesíus anys, és suficient una dòsi, tot i que hagin passat anys entremig sense vacunar.

La actual vacuna de la grip no és cap meravella: la seva efectivitat en nens és inferior al 70%. Hi han temporades que les soques vacunals no coincideixen amb les circulants i la efectivitat és encara inferior, com ha passat a l'anterior temporada amb el A H3N2. Però en espera de que apareixin millors opcions (vacuna intranasal atenuada, vacunes adyuvades pediàtriques, vacunes intradérmiques...) és la millor manera de evitar la malaltia.

Vacuna de la grip als teus pacients de risc i vacunat tú mateix (a)!!! 

Cordialment,

Dr. Josep de la Flor i Brú
Pediatre d’Atenció primària
CAP Vila Vella. ABS Sant Vicenç dels Horts-1
Institut Català de la Salut. Barcelona
Vocal regional de la SEPEAP
Subdirector executíu de Pediatría Integral

Y yo añado: una embarazada, o madre que amamanta a su bebé, que se vacuna de la gripe está protegiendo a su bebé dándole anticuerpos contra la enfermedad, recordad que un bebé menor de 6 meses no se puede vacunar.  Si queréis saber más sobre la gripe haz clic aquí

No hay comentarios:

Publicar un comentario