Ara tambè pàgina de Facebook

http://www.facebook.com/lapediatriadeldiaadia
Pots seguir-nos clicant "m'agrada"

miércoles, 3 de agosto de 2016

Nou calendari vacunal i com l'integrem al dia a dia

A partir de juliol del 2016 hi ha hagut canvis importants al calendari vacunal de la Generalitat de Catalunya. Sempre que comença un calendari nou, ha de coexistir amb l'anterior, per la qual cosa  intentaré aclarir dubtes a continuació:

Els nascuts a partir de juliol del 2016 comencen el calendari vacunal nou íntegre, que és el seguent: 

Els nascuts a partir de l'agost del 2015 els entra a calendari sistemàtic la vacuna antipneumocòcica conjugada 13-valent ( Prevenar 13 (R)) Fins ara aquesta vacuna era no sistemàtica i molts pares l'administraven pagant-la de la seva butxaca, per tant a aquests, els que ja porten alguna dosi, se'ls acaba gratuitament la pauta vacunal (consulta a la teva infermera). Els nascuts abans de l'agost del 2015, es segueix recomanant la vacuna pero no entra a calendari sistemàtic (1 dosi en majors de 24 mesos, 2 dosis entre els 12 i els 23 mesos).

S'introdueix la vacuna de la varicel·la als 15 mesos i 3 anys a calendari sistemàtic. Els que aquest 2016 fan o han fet 3 anys, se'ls administrarà ara la primera dosis de vacuna de la varicel·la juntament amb la vacuna triple vírica (abans l'administravem a la revisió dels 4 anys) i la següent dosi als 12 anys, i els que tinguin 4 anys o més, continua vigent que es vacunin de varicel·la als 12 anys (6è de primària) si no han passat la malaltia. Els pares poden administrar abans la vacuna per a protegirlos de la malaltia i les seves complicacions 1 o 2 dosis comprant-la a les farmàcies. Hi ha dos preparats comercials que son intercambiables Varilrix (R) i Varivax (R).

Es recomana la vacuna antirotavírica a partir de les 6 setmanes de vida (i màxim iniciar abans dels 3 mesos de vida). Hi ha 2 preparats comercials, Rotateq (R)  que son 3 dosis  i Rotarix (R )2 dosis, les dues separades mínim 1 mes entre dosis i no son intercambiables (per la que es comença, s'ha d'acabar).

Recomanem la vacuna antimeningocòcica B de 4 components Bexsero(R) tan aviat com sigui possible (ja disponible a les farmàcies) pero no entra a calendari sistemàtic i s'aconsella administrar sola. En els menors de 6 mesos son 4 dosis totals, si la primera dosi s'administra entre 6 mesos i 24 mesos son un total de 3 dosis i, si s'inicia a partir dels 24 mesos, són un total de 2 dosis. Si s'administra juntament amb alguna altra vacuna es recomana donar Paracetamol previ a l'administració.

Segueix entrant la vacuna contra el Papiloma  només per nenes pero recordeu que també es pot administrar a nens la vacuna anomenada Gardasil (R) de  9-13 anys 2 dosis separades 6 mesos i de 14 en endavant, 3 dosis.

El que recomanem doncs des de la nostra àrea bàsica i la regió sanitària de Lleida és el següent quadre.


Com veieu ha augmentat el nombre de vegades que ens veurem: ja que de moment es continuaran les mateixes revisions com fins ara es feien:  2 mesos, 4 mesos, 6 mesos, 8-9 mesos, 12 mesos, 18 mesos, 24 mesos, 4 anys, 6 anys, 8 anys i 12-14 anys i a més caldrà agafar hora per la infermera per vacuna sistemàtica als 11 mesos, 15 mesos i 3 anys, a part de les vacunes no sistemàtiques que es vulguin administrar (algunes poden coincidir amb alguna revisió que no hi hagi cap vacuna (per exemple als 6 mesos i als 18 mesos, 24 mesos, 8 anys o 12-14 anys).

Davant de qualsevol dubte pregunteu a la vostra infermera (demaneu consulta telefònica o podeu demanar hora personalment).

Riscos generals

Recordeu que l'administració de qualsevol vacuna pot donar una reacció local d'envermelliment, dolor i febre. En molt rares ocasions pot produir alguna complicació greu que requereixi algun tipus de tractament. La fitxa tècnica i el prospecte de cada vacuna descriuen de forma detallada els efectes adversos específics de cada vacuna.

Precaucions per la conservació de vacunes

Si es volen administrar les vacunes no sistemàtiques no finanaçades cal tenir la precaució de conservar la cadena del fred des de que es compren a la farmàcia fins que arriben a la infermera que l'administra. Cal transportar-les en bosses refrigerades i que no entrin en contacte directe amb els acumuladors de fred. No exposar a la llum ni a les fonts de calor. Mantenir a la nevera entre 2 i 8 graus sense tocar la paret posterior ni guardar-les a la porta de la nevera. El trencament de la cadena del fred pot suposar la pèrdua d'efectivitat de la vacuna. El CAP no està autoritzat a emmagatzemar vacunes comprades a la farmàcia.

Responsabilitats

El pacient i els seus representants legals són els responsables de la compra, transport i conservació de les vacunes no finançades.

Qualsevol incident que comporti la pèrdua accidental de la vacuna en el moment de la seva administració, corre a càrrec del pacient des del punt de vista econòmic.

Per indicació del Departament de Salut no podem administrar les vacunes comprades fora del canal vacunal habitual (per exemple a l'estranger) ja que no tenim garanties de traçabilitat ni de qualitat.

Abans de l'administració de qualsevol vacuna no finançada s'ha d'haver signat el document de consentiment  i ha d'estar escannejat a la història del pacient. Aqui teniu els documents per si els voleu llegir, imprimir i ja portar signats quan acudiu a la visita amb la vostra infermera. Català Castellà

Als 6 anys no s'està administrant la vacuna dTpa (recordatori de difteria, tétanus i tos ferina) perquè es reseven les dosis per l'embaraçades. Si estàs embaraçada recorda que es molt important ficar-te aquesta vacuna (i la de la grip si et toca per estació) perque protegeixes amb els teus anticossos al nadó els primers mesos de vida fins que s'inicia el calendari vacunal.

La vacuna de la grip continua recomanant-se als nens de risc o nens convivents amb familiars de risc (asma, malaties respiratòries, cardíaques, obesitat, embaràs, immunodeprimits, etc). Informate'n quan comenci la campanya.

També podeu consultar les vacunes a la web de vacunes de la Associació Espanyola de Pediatria

I per acabar us fico aquest vídeo de la campanya VACUNA'T del Col·legi de Metges de Barcelona que m'agrada molt.


No hay comentarios:

Publicar un comentario