Ara tambè pàgina de Facebook

http://www.facebook.com/lapediatriadeldiaadia
Pots seguir-nos clicant "m'agrada"

sábado, 6 de agosto de 2016

Promoció de la lactancia materna i l'alimentació saludable

Aquesta primera setmana d'agost es celebra a gairebé a tot el món (a Espanya no que estem de vacances!) la Setmana Mundial de la Lactància Materna i aquest any 2016 té el lema  “Lactancia materna, clave para el desarrollo sostenible” 

Al tercer món la lactancia té molta raó de ser, pero als paisos desenvolupats també. Podeu llegir el que ens diu UNICEF al respecte que ho deixa molt clar.

Els pediatres ens trobem sovint que les families desfavorides són les que més lactancia de fòrmula consumeixen, cosa que sembla il·lògic i a més és completament contraproduent. La lactancia de fòrmula a més de ser més cara té molts altres inconvenients molt importants, per exemple la mala preparació o la fàcil contaminació (per aquest apartat podeu consultar una entrada de bloc antiga sobre la correcta preparació del biberó), la maloclusió dental, més risc d'infeccions i aumenta el risc de mort sobtada del lactant, asma, càncer, diabetes tipus 1 i també per la mare. No us perdeu l'entrada d'APILAM, L'Associació per la Promoció i Investigació científica i cultural per la Lactancia Materna que e titula Riesgos de no amamantar: ecológicos, económicos y de salud
Us aconsello de llegir el que va escriure una companya, la Carme Gabarrell al nostre bloc dels pediatres de ponent que es titulava "Sembla ajuda pero no ho és". Ja veureu que està publicat arrel de les campanyes solidàries que es fan cada Nadal on es recapten aliments pels que ho necessiten, però cada cop més ens trobem amb aquestes campanyes durant tot l'any. Doncs bé, al nostre parer, no hi haurien d'haver campanyes on s'afavoreixi directament o indirectament la lactancia artificial, la ingesta de cereals ensucrats i potets de fruites i verdures quan el que intentem en el nostre día a día és que precisament es consumeixin aliments naturals i saludables.

Que consti que no estic en contra de la llet de fòrmula ni els preparats alimentaris que estan comercialitzats, pero crec que no ha de ser la norma i que les famílies han de tenir tota la informació. A vegades dóna la sensació que el fet de que quelcom es vengui al mercat ja preparat, nuricionalment és millor i no és així.

Volia fer una consideració respecte al gran recapte d'aliments que cada cop aconsegueix més menjar per la gent desfavorida. Em sembla una iniciativa genial. Hem d'estar contents de que la gent sigui tan solidària però també hem de fer que la gent sigui responsable i hi contribueixi amb aliments sans i beneficiosos per la gent que els reb (llegums, pasta, arròs, llet de vaca o llets vegetals, oli...) Aixi doncs, cal evitar donar sucs envasats, batuts de cacao, galetes, llet en pols per bebès, farinetes de bebès, brous, salses, menjar precuinat... i en general aliments rics en sucres refinats i sal.


L'ideal seria poder-hi col·laborar també amb verdures i fruita fresca, carn, peix, iogurts,... però evidentment per logística és més difícil. Potser en sortirà la manera de fer-ho, se m'acut per exemple creació d'horts solidaris, donació del que es rebutja to i estar en bon estat a les plantacions agràries... També hi ha altres maneres com canalitzar els excedents de menjadors escolars o restaurants us poso un exemple a continuació:


 Les beques menjador asseguren un àpat saludable a molts dels nostres nens durant el període escolar. A la major part d'escoles un nutricionista assessora el menú i  inclús donen idees pel sopar a casa, però es clar això es molt utòpic, normalment els pares arriben cansats de treballar i preparen qualsevol cosa ràpida i poc saludable i això és el que hem d'intentar canviar! Hi ha moltes maneres de cuinar ràpid i saludable que s'haurien d'anar establint!

Que recomanem a les families? Doncs la piràmide d'alimentació saludable. Aqui us deixo la darrera versió de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària:


i aqui us deixo la crítica de  Juan Llorca, un nutricionista perque l'explica molt bé:


Espero que aquest poti-poti us sigui útil per la reflexió.
Una abraçada!
Seguiu passant unes bones vacances!


No hay comentarios:

Publicar un comentario