Ara tambè pàgina de Facebook

http://www.facebook.com/lapediatriadeldiaadia
Pots seguir-nos clicant "m'agrada"

martes, 24 de mayo de 2016

XVII Setmana sense Fum 24-31 Maig 2016

Del 24 de maig al 31 de maig es celebra la XVII Setmana sense Fum.
L’objectiu de la Setmana Sense Fum és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se o abandonar l’hàbit tabàquic i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. 





Els lemes per aquest any 2016 són:

L’entorn és de tots, gaudim-lo sense fum!


Passo de fumar, i tu?


Decideix-te a deixar de fumar, avui és el dia




Protegiu als vostres fills del fum del tabac: 

Click a la imatge per accedir al fulletó informatiu

Molt important prevenir la iniciació al tabac:


clik a la imatge per accedir al pdf


El fum es fatal:

Cigarrets fets a mà, que cal saber-ne: 



 Estas pensant deixar de fumar?


Clik a la imatge per accedir al fulletó
Amb la intenció d’aconseguir la major difusió d’aquesta XVII Setmana Sense Fum el CAP de les Borges Blanques instal·larà el proper 24 de maig una  taula informativa amb materials divulgatius al mercat de les Borges Blanques. Les persones interessades que s’apropin a la taula tindran la possibilitat de realitzar-se una carboximetria.
El carboxímetre s’utilitza per mesurar el monòxid de carboni (CO) en aire expirat. Serveix tant com a element de reforç en l’entrevista motivacional com d’element de retroalimentació (feed-back) en les visites de seguiment. A mesura que és manté l’abstinència, els pacients poden anar veient com els valors de CO arriben a valors de no fumador i com, si recauen, aquests tornen a augmentar.
Deixar el tabac és la millor inversió en salut que es pot fer. Anima’t, nosaltres et podem ajudar.

viernes, 13 de mayo de 2016

Recomanacions d'alimentació a la primera infància

Seguint les recomancions sobre els àpats a les escoles que ja habíem ficat en anterior post, ara arriba la nova guia de recomanacions de Salut Pública per a l'alimentació de 0 a 3 anys on hi ha destacades novetats respecte a l'anterior, del 2009

S'aposta per la introducció progressiva, però flexible, de nous aliments i per reduir les quantitats de menjar i el consum de carn vermella i es recomana combinar el triturat amb aliments trossejats, aixafats o sòlids sense risc. A grans trets, la guia adopta alguns dels postulats del que es coneix com a "baby-led weaning", que és la introducció de l'alimentació complementària regulada pel nadó, mireu algún video aqui.  
El document aconsella limitar a dues vegades per setmana el consum de carn vermella en guarderies i elimina la presència de processats en els exemples de menús també a les llars d'infants.
En la presentació de la nova guia, la dietista i nutricionista de l'Agència de Salut Pública de Catalunya Gemma Salvador ha explicat que són recomanacions que segueixen l'alerta de l'Organització Mundial de la Salut en les actualitzacions i que les quantitats de carn vermella estan "al voltant o per sota de les indicacions de l'OMS".
L'ordre de nous aliments no és transcendental
Una altra novetat que presenta la nova guia és l'ordre d'incorporació de nous aliments i apunta que a partir dels sis mesos es poden oferir de manera gradual hortalisses, llegums, aliments amb farina, carn, peix, ous, fruita seca, aixafats o mòlts, i oli d'oliva verge.
Segons els experts que han participat en la guia, la introducció estricta d'aliments estava relacionada amb "el risc d'al·lèrgies i d'algunes malalties d'alimentació" i apunten que "no hi ha evidència científica" sobre la relació entre "la forma d'introduir els aliments i l'aparició de les al·lèrgies", segons ha explicat la doctora Maria Eugènia Ortolà, representant de la Societat Catalana de Pediatria. Ortolà ha afegit que els nens "no han de decidir ni què, ni quan ni on mengen, però sí la quantitat" i ha recordat obligar-los a acabar-s'ho tot "no és bo".
No allargar el triturat
La guia també aconsella no allargar el consum d'aliments servits de manera triturada, sinóincorporar trossos, aixafats i sòlids, exceptuant aquells que puguin representar un "risc d'ennuegar-se", que s'introdueixen a partir dels tres anys. Segons apunta el document, incorporar opcions diferents al triturat permet que el nen "pugui menjar de manera autònoma i que gaudeixi dels diferents gustos, textures, olors i colors d'aliments".
Els nens decideixen la quantitat
El nou document recomana deixar que els nens decideixin la quantitat que desitgen menjar respectant "els senyals d'autoregulació innats", excepte quan es tracta de "carn, peix i ous".
La guia busca, segons els experts que hi han treballat, que l'alimentació dels petits sigui "variada, suficient, equilibrada i individualitzada d'acord amb les necessitats del nen i no les normes paternes".